donderdag 15 juni 2017

VOEDINGSMIDDELEN


WAT JE EEN KAT NIET MAG GEVEN

HONDENVOER
een beetje hondenvoer
 kan geen kwaad, maar hondenvoer is niet gemaakt voor katten. Ze bevatten dan wel veel dezelfde ingrediënten, katten hebben meer proteïnen en vitamines nodig. Katten die vaak hondenvoer eten kunnen zwaar ondervoed geraken.
LEVER
ook hier geldt: een beetje af en toe kan geen kwaad. Te veel leidt echter tot een vitamine A-vergiftiging, wat kan leiden tot misvormde botten, botgroei aan ellebogen en ruggengraat en osteoporose. Het kan ook leiden tot de dood.
TONIJN
de meeste katten zijn dol op tonijn, maar het bevat maar weinig voedingsstoffen. Te veel kan dus leiden tot ondervoeding en kwikvergiftiging. Bovendien is tonijn een bedreigde vissoort.
LOOK EN BIESLOOK
kunnen je kat zware darmproblemen geven.Slecht voor kat én hond:
ALCOHOL
heeft hetzelfde effect op jouw kat of hond als op de mens, alleen is er veel minder voor nodig. Hoe kleiner de hond, hoe sterker het effect. Twee theelepels zijn genoeg om coma bij je kat te veroorzaken. Beide kunnen sterven van alcohol.
UIEN
vers of gedroogd, uien kunnen je hond vergiftigen, waardoor hij kan overgeven, diarree krijgt, geen eetlust meer heeft, moeilijk ademt of er verdwaasd bijloopt. Bij katten worden de rode bloedcellen afgebroken, wat kan leiden tot bloedarmoede en problemen met de darmen.
ZUIVEL
,inclusief melk, yoghurt, kaas en ijs, zijn niet verteerbaar voor (volwassen) katten en honden. Het kan diarree veroorzaken en voedselallergie, wat zich manifesteert in jeuk. 
CHOCOLADE
is giftig voor katten en honden. Katten kunnen er van sterven, maar gelukkig zijn de meeste katten niet dol op chocolade. De schuldige is de stof theobromine en dat zich in alle soorten chocolade, ook witte. Katten en honden die toch chocolade eten kunnen overgeven, diarree krijgen of extreem dorstig zijn. Het kan ook hartritmestoornissen, beroertes, trillingen en de dood veroorzaken. 
CAFEÏNE 
zoals in thee en koffie, is in grote hoeveelheden dodelijk voor zowel katten als honden. Een medicijn bestaat er niet. Symptomen van caffeïnevergiftiging zijn rusteloosheid, gejaagde ademhaling, hartkloppingen, spierspasmen en bloedingen. Caffeïne vind je ook in cacao, chocolade, cola en pepmiddelen. 
DRUIVEN EN ROZIJNEN
worden vaak gebruikt als snoepje maar dat is geen goed idee. Het kan leiden tot nierfalen. Een klein beetje is al genoeg om je kat herhaaldelijk te doen overgeven of te leiden tot hyperactiviteit. Een dag later kan je hond of kat lethargisch en depressief zijn. Gewoon buiten het bereik van honden en katten bewaren! 
SNOEP
kauwgom, gebak, tandpasta en dieetvoeding zijn vaak gezoet met xylitol. Dit kan de circulatie van insuline verhogen, de bloedsuikerspiegel doen dalen en leiden tot leverfalen. Symptomen zijn: overgeven, lethargisch gedrag en een slechte coördinatie. Binnen een paar dagen kan je kat of hond hieraan overlijden. 
VETRANDJES EN BOTTEN
zijn zeer gevaarlijk, of ze nu gekookt of gebakken zijn of niet. Het lijkt natuurlijk, maar een bot kan je hond of kat doen stikken. De splinters kunnen de organen beschadigen en de darmen verstoppen. Ook de alvleesklier lijdt hieronder.
GESUIKERDE DRANKEN
heeft bij honden en katten net hetzelfde effect als bij mensen: het leidt tot overgewicht, tandproblemen en diabetes. 
RAUWE EIEREN 
zijn een no-no omdat ze het risico op voedselvergiftiging te groot maken. Rauwe eieren kunnen immers bacteriën als salmonella of E.coli bevatten. Bovendien bevatten ze een enzyme dat de opname van vitamine B verhindert, wat je hond of kat huid- en vachtproblemen kan geven. 
RAUW VLEES EN VIS
hiervoor geldt hetzelfde als voor eieren, het kan bacteriën bevatten die voedselvergifiting veroorzaken. Bepaalde vissen kunnen een parasiet bevatten die bij honden een visvergiftiging kan veroorzaken. Als die onbehandeld blijft, kan je viervoeter binnen de twee weken sterven. De eerste symptomen zijn overgeven, koorts en gezwollen klieren. Kook alles goed voor je het aan je hond geeft.
Katten moeten dan weer wegblijven van rauwe vis omdat het de stof thiamine, een essentiële vitamine B voor katten. Tekort aan thiamine kan neurologische problemen en coma veroorzaken. 
GISTDEEG
rauw deeg zal rijzen in de maag van je kat of hond. Dit kan erge pijnen veroorzaken. Gist produceert ook nog eens alcohol, wat je viervoeter ook nog eens alcoholvergiftiging kan veroorzaken. 
MEDICATIE
behandel je kat en hond zoals je kinderen: geef ze geen medicijnen voor volwassenen, tenzij je dierenarts je richtlijnen heeft gegeven. Ze kunnen dodelijk zijn. De meeste vergiftigde honden kregen mensenmedicijnen toegediend. 

De keukenkast bevat veel zaken die giftig zijn voor je kat of hond, zoals bakpoeder en nootmuskaat. Hou de deuren dicht, als je je kat of hond niet wil vergiftigen.

Wat te doen als je hond of kat iets gegeten heeft dat het niet mocht eten? Dan bel je best zo snel mogelijk de dierenarts of eventueel het antigifcentrum. (edp)

1 opmerking: