donderdag 15 juni 2017

IK BEN ZWANGER..MOET MIJN KAT WEG ?





















NEEN, zeker niet! maar lees hierover eerst verder:

De grootste reden om uw kat tijdens uw zwangerschap weg te doen is de vrees voor de infectie Toxoplasmose, maar in realiteit is dat geen gegronde reden.

Samengevat:

-Een mens kan de infectie toxoplasmose maar 1 keer krijgen en blijft nadien levenslang immuun tegen de ziekte.

-50% van de zwangere vrouwen zijn reeds immuun.

-Ook een kat kan de ziekte maar 1 keer krijgen in haar leven en blijft nadien levenslang immuun.

-Als een kat de ziekte doormaakt, scheidt ze gedurende twee weken cysten uit. Deze cysten worden pas infectieus na 2 a 3 dagen.

-Om de mens via de kat te besmetten moet de mens deze cysten die twee à drie dagen oud zijn via de mond opnemen. Dagelijkse reiniging van de kattenbak kan besmetting helpen voorkomen.

-U kan u steeds laten testen of u immuun bent, alsook voor de mensen die dit niet zijn, tijdens de zwangerschap kan u zich maandelijks laten testen.

-De enige reden waarom Toxoplasmose zo geassocieerd wordt met katten is omdat de seksuele cyclus van de parasiet in katten doorgaat. Dit heeft niets te maken met besmetting naar mensen.

-De meeste mensen die besmet worden met toxoplasmose krijgen dit via rauwe groeten, aarde en rauw vlees.

-Alle dieren kunnen de ziekte krijgen, dus ook de mens, maar de besmettingsbron is dus zeker niet de kat alleen. Het is zelfs zelden dat de kat de smetbron is.

-als u niet immuun bent en wel zwanger bent is het raadzaam de kattenbak dagelijks door een ander persoon te laten schoonmaken. Best kan u ook uzelf maandelijks laten testen tijdens uw zwangerschap. Er is steeds een kans dat u de ziekte die periode oploopt door rauwe groeten, aarde, kattenuitwerpselen van 2 à 3 dagen oud, rauw vlees, etc…

-Als u niet immuun bent en u grieperig voelt tijdens uw zwangerschap, ga onmiddellijk bij uw dokter, meld hem dat u niet immuun bent en er zal snel een antibioticum kuur gestart worden om uw kind te beschermen.

Toxoplasmose is dus geen ziekte die wij krijgen van katten; maar een ziekte de we krijgen door het eten van infectieuze oöcysten in rauw vlees, rauwe groeten, aarde en de uitwerpselen van katten die 2 à 3 dagen oud zijn.

(bron "de poezenboot" gent)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten